Wat is asbest?

Het woord Asbest

Het woord asbest is afkomstig van het Griekse woord “asbestos”, wat onverwoestbaar betekent.  Asbest is in feite een verzamelnaam voor een groep van natuurlijke silicaat mineralen die worden ontgonnen uit asbestmijnen. Deze mineralen kristalliseren en kunnen zich opsplitsen in uiterst kleine vezels. De in lengte perfect gekloven vezel is een karakteristiek van asbest en de hoge lengte-breedte verhouding van de individuele vezel is een belangrijk criterium voor een mineraal om asbest genoemd te worden. 

Soorten Asbest

1. De serpentijnen
 

Chrysotiel behoort als enige asbestsoort tot deze groep.

Deze vezels komen voor onder de vorm van lange holle capillairen en vormen dikwijls gebogen bundels met gesplitste uiteinden.
 
2. De amfibolen
 

Amosiet, crocidoliet, actinoliet, tremoliet en anthofylliet behoren tot de groep van amfibolen. Deze mineralen zijn herkenbaar door hun lange naaldvormige vezels.
 

Chrysotiel

(witte asbest)

Chrysotiel vertegenwoordigt circa 95% van de totale asbestproductie en is een gehydrateerd magnesiumsilicaat.
Het komt voor onder de vorm van soepele, zijdeachtige vezels van verschillende lengte en heeft een hoge mechanische treksterkte.

Amosiet

(bruin asbest)

Amosiet is een ijzer-magnesiumsilicaat. Deze asbest komt voor onder de vorm van lange breekbare en ruwe vezels. Het heeft een grote warmtebestendigheid en de typische bruine kleur wordt veroorzaakt door het hoog ijzeroxide gehalte.

Crocidoliet

(blauwe asbest)

Crocidoliet is een ijzer- en natriumsilicaat, het komt voor onder de vorm van ruwe en soepele vezels. Deze asbest heeft een betere treksterkte dan de andere vezels. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door 2 resonerende paren van ijzer.

Asbest onder de microscoop

Je kan een asbestvezel vergelijken met een microscopisch kleine naald. Wanneer we deze bekijken onder een microsoop, zien we een fijne, langwerpige vezel. Deze vezel is tussen de 0,002 tot 0,10 µm groot, daarom is het onmogelijk om asbest met het blote oog te zien. Wil je het toch met iets kunnen vergelijken? Een haartje van jouw hoofd is wel 2000 keer zo groot als een asbestvezel.

 
Naast het feit dat asbest niet zichtbaar is het met blote oog, is het bovendien ook geurloos en smaakloos.

Bijgevolg wil dit zeggen dat wanneer jij je in een ruimte bevindt waarbij beschadigde asbesthoudende materialen aanwezig zijn, jij nooit de vezels zult zien rondzweven. Daarom is het belangrijk om asbest zo spoedig mogelijk te laten behandelen van zodra je merkt dat jouw asbesthoudende toepassing baschadigd is of begint te verweren vanwege de ouderdom.